12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementie”
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden
10
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag: 10 sept  17 sept     1 okt     8 okt     22 okt 5 nov     12 nov     19 nov   3 dec      10 dec     17 dec Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  6 sept 2024, vol=vol.   Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl 
aanmelden

Maak jij het verschil voor jonge mantelzorgers?

Van 1 tot en met 7 juni is het de week van de jonge mantelzorger.

Vorig jaar is in deze week het webinar KRACHTIG & kwetsbaar opgenomen, waarin presentatrice Vivian Lataster in gesprek gaat met o.a. jonge mantelzorgers. Vragen die aan bod komen zijn: Hoe herken je mij als jonge mantelzorger? Wat heb ik nodig? En wat kan jij voor mij betekenen? Ook geven enkele docenten tips en adviezen hoe deze jongeren op school ondersteund kunnen worden. Het webinar is zowel waardevol voor jonge mantelzorgers als voor iedereen die in zijn of haar (vrijwilligers)werk of privé betrokken is bij een jonge mantelzorger.

Wil jij van betekenis zijn voor jonge mantelzorgers in jouw omgeving? Bekijk hier de verkorte versie van het webinar: Webinar KRACHTIG & kwetsbaar compilatie - YouTube.  (duur < 15 min.)

Het webinar KRACHTIG & kwetsbaar is een samenwerking tussen Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, Steunpunt Mantelzorg Zuid, Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad, het Knooppunt Informele Zorg, Platform Mantelzorg Limburg en Burgerkracht Limburg. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een workshop voor docenten van het basisonderwijs en voorgezet onderwijs. In deze workshop worden onderwerpen behandeld als: jonge mantelzorgers, wie zijn zij? Hoe herken je overbelasting, wat hebben deze jongeren nodig om gezond en krachtig op te groeien en wat kun je betekenen als docent? Wordt vervolgd dus! Wil jij van betekenis zijn bij de totstandkoming van de workshop? Meld je dan aan door te reageren op dit bericht.

 

foto: Steunpunt Mantelzorg Zuid