Wooninitiatieven staan onder druk door financiële onzekerheid
Ouders die zelf een woonvorm opzetten voor hun kinderen met een beperking (ouderinitiatief) zien het teruglopen van financiële middelen en inperking van de eigen regie als grootste bedreiging voor de toekomst. Dit blijkt uit het Scp onderzoek: Net als thuis.
Wooninitiatieven voor kinderen met een beperking ontstaan omdat er plekken ontbreken voor dit type kinderen (meest licht verstandelijk beperkt of met lichte gedragsstoornis) of vanwege lange wachttijden.
Ouders van zorg intensieve kinderen zijn positief, zij zien betere kwaliteit van zorg in een wooninitiatief, omdat familie meer betrokken wordt en meer met hun kinderen wordt bereikt dan in een reguliere zorginstelling. Managers en begeleiders zien daarnaast dat de zorg meer op maat en persoonlijker dan bij andere instellingen.
Bedreiging
De grootste bedreiging voor ouderinitiatieven zijn veranderingen in beleid waardoor financiële problemen ontstaan. Dit geldt met name voor initiatieven die onder Wmo vallen waar, door bezuinigingen, lagere indicaties worden afgegeven. Daarnaast neemt de bestedingsruimte van de kinderen af door; korting op uitkering, stijgende huren en toeslagen die verschralen. De angst voor het verdwijnen van het Pgb is daarnaast zeer groot.
Mezzo vindt dat ouderinitiatieven passen binnen de participatiemaatschappij en voorzien in een behoefte. Ouders van zorgintensieve kinderen hebben een zware mantelzorgtaak. De financiële onzekerheid van het voortbestaan van een wooninitiatief legt een extra druk op deze ouders. Meer kennis over ouderinitiatieven en een duidelijker standpunt bij gemeenten, zorgkantoren en woningbouwcorporaties is daarom noodzakelijk.
Meer informatie
- Net als thuis (Scp-rapport)
Bron: Mezzo