12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden
10
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag: 10 sept  17 sept     1 okt     8 okt     22 okt 5 nov     12 nov     19 nov   3 dec      10 dec     17 dec Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  6 sept 2024, vol=vol.   Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl 
aanmelden

Voortgangsbrief casemanagement dementie: Meer maatregelen nodig!

Vandaag heeft staatssecretaris Van Rijn de voortgangsbrief casemanagement dementie naar de Tweede Kamer gestuurd. Van Rijn stelt in zijn brief dat alle mensen met dementie moeten weten dat zij aanspraak kunnen maken op casemanagement en dat dit – wanneer zij dit willen – ook voor hen beschikbaar is. In de praktijk is dit nog niet het geval. Daarom heeft Van Rijn aangekondigd dat het Actieplan Casemanagement Dementie wordt voortgezet tot eind 2017.

Alzheimer Nederland is blij met deze verlenging, want er moet harder worden doorgepakt om de beschikbaarheid, bekendheid én de invulling van casemanagement dementie te vergroten. Sinds 1 augustus is het actieplan versterkt met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG), Dementie Netwerk Nederland en Ineen (eerstelijnszorg). Deze betrokkenheid wordt door Alzheimer Nederland zeer gewaardeerd.

“Casemanagement dementie is nog steeds geen vanzelfsprekendheid voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Meer maatregelen zijn nodig. We zijn blij met de verlenging van het actieplan. Er moet nu echt wat gebeuren want mensen met dementie merken te weinig van de verbetermaatregelen”, aldus Julie Meerveld manager belangenbehartiging en regionale hulp.

NZa start samen met Alzheimer Nederland een Meldpunt Casemanagement dementie
Alzheimer Nederland ziet te weinig resultaat in het wegwerken van de wachtlijsten. Met erkenning alleen en een overzicht van knelpunten zijn mensen met dementie niet geholpen. Alzheimer Nederland pleit al lange tijd voor actie om de wachtlijsten aan te pakken. Helaas is het totaal aantal wachtlijsten zo goed als gelijk gebleven. In sommige regio’s is er zelfs sprake van toename. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat daarom de registratie van wachtlijsten en wachttijden verplichten en spreekt de zorgverzekeraars aan op hun zorgplicht. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten voor voldoende aanbod zorgen, aldus Van Rijn. Daarnaast is de NZa samen met Alzheimer Nederland sinds 1 september een landelijke meldactie gestart. Mensen met dementie en mantelzorgers kunnen bellen met de NZa als zij langer dan 6 weken wachten op casemanagement dementie: 088 - 7708770. Hier leest u de oproep van Alzheimer Nederland.

Casemanagement bij diagnose nog onvoldoende bekend
Naast de wachtlijsten geeft Van Rijn aan dat er ook nog steeds mensen met dementie zijn die niet of onvoldoende worden gewezen op het recht van casemanagement dementie. Van Rijn wijst naar gemeenten, (zorg)professionals en Alzheimer Nederland als patiëntenorganisatie om de bekendheid van casemanagement dementie te vergroten. Natuurlijk zet Alzheimer Nederland zich hiervoor in maar dat is niet genoeg. Alzheimer Nederland vindt dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor alle partijen van het actieplan. Zorgprofessionals moeten casemanagement dementie vanaf het diagnostisch traject aanbieden. Van Rijn biedt helaas geen oplossingen om dit te verbeteren.

Oproep aan het nieuwe kabinet
Iedereen heeft recht op casemanagement dementie! En daarom blijft Alzheimer Nederland zich inzetten voor alle mensen met dementie en mantelzorgers die problemen ervaren bij het ontvangen van casemanagement. We roepen het nieuwe kabinet op om verantwoordelijkheid te pakken en meer maatregelen te treffen vanuit het actieplan. Wachtlijsten moeten verdwijnen, het aanbod moet vanzelfsprekend zijn én voldoen aan de kwaliteit van de Zorgstandaard Dementie.

Meer lezen