12
mei
Vooraankondiging bijeenkomst met als thema Financiƫn
 Deze vooraankondiging van de bijeenkomst met als thema financiën is een vervolg op de bijeenkomst van verleden jaar  de "Themabijeenkomst 'Mantelzorg en (financiële) regelingen; er is meer mogelijk dan je denkt". Meer informatie over de invulling van deze middag volgt zsm. Wellicht kunt u de datum alvast reserveren in uw agenda. Of u al aanmelden via:   AANMELDEN   Dit kan tot 5 mei 2025. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjon Hermans  via 06-57556383 of mail: marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl of Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of mail betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl    
aanmelden
20
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Sascha Eussen, 06-42924960  sascha.eussen@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 16 mei 2025 Via: aanmelden Vol = Vol.  
aanmelden

Veel mantelzorgers geestelijk en lichamelijk overbelast

Veel mantelzorgers voelen zich geestelijk en lichamelijk overbelast en vermoeid. Dit blijkt uit een onderzoek onder 5.500 vakbondsleden annex mantelzorgers, dat vandaag door de FNV wordt gepresenteerd.

Ruim de helft van hen heeft grote moeite met de zorgtaak als die wordt   gecombineerd met een betaalde baan. De bond vindt dit 'zorgelijk' en wil de   onderhandelingen over nieuwe cao's gebruiken om met werkgevers te zoeken   naar oplossingen.

De FNV wil afspraken maken over aangepaste werktijden, telewerken (thuis   werken) en de inzet van betaalde en onbetaalde verlofdagen. In Nederland is   één op de acht werknemers druk met de verzorging en begeleiding van een   zieke of gehandicapte ouder, kind of partner.

"Dat ruim de helft van de mantelzorgers tegen zijn grenzen aanzit is zeer   onrustbarend. Want de volgende stap is dat ze uitvallen en ziek worden. Dan   heb je als werkgever en als maatschappij toch een groot probleem",   stelt Linda Rigters, beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden bij de FNV.

Het aantal mantelzorgers in ons land zal de komende jaren waarschijnlijk nog   verder (moeten) toenemen door de oprukkende vergrijzing, forse   overheidsbezuinigingen en een aanzwellend personeelskort.

Rigters: "Ten opzichte van tien jaar geleden is er gelukkig wel veel meer   aandacht voor mantelzorgers, maar dat heeft nog niet geleid tot een   verbetering van hun omstandigheden en daar gaan we ons de komende maanden   sterk voor maken."

In slechts veertig procent van de gevallen ontmoeten mantelzorgers voluit   begrip van hun werkgever of leidinggevende, blijkt uit het onderzoek.

Ook blijken mensen die een zieke of gehandicapte huisgenoot verzorgen meer   tijd kwijt te zijn aan zorgtaken dan degenen die elders een vader of moeder   onder hun hoede hebben. Die zorg wordt vaak gedeeld met broers en zussen.   Ruim een derde van de mantelzorgers steekt een kleine vier uur per week in   zorgtaken, eenzelfde aantal vier tot tien uur per week. 16 procent is er   tien tot twintig uur per week druk mee; de overige 12 procent zelfs meer dan   twintig uur per week.

Bron: tubantia.nl