12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden
10
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag: 10 sept  17 sept     1 okt     8 okt     22 okt 5 nov     12 nov     19 nov   3 dec      10 dec     17 dec Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  6 sept 2024, vol=vol.   Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl 
aanmelden

Proef met online zelfhulptool voor mantelzorgers

Britse onderzoekers onderzochten dat je flexibeler wordt door regelmatig kleine dingen anders te doen dan je gewend bent. Mezzo, MedicInfo en Coöperatie VGZ starten deze week een pilot om te onderzoeken of het online programma Do Something Different ook mantelzorgers kan helpen om beter voor zichzelf te zorgen.

Meer grip op situatie
Iets doen, omdat je het altijd zo doet. Niets menselijks is ons vreemd. Ook mantelzorgers niet. Want ook bij langdurige en intensieve zorg kunnen oude gewoontes soms in de weg zitten. Om te achterhalen of die gewoontes te doorbreken zijn, is er speciaal voor mantelzorgers het Do Something Different- programma ‘Zorg voor Jezelf’ ontwikkeld. Dit online programma van 4 weken helpt om gewoontes te doorbreken door kleine dingen te veranderen. Hierdoor wordt het welbevinden positief veranderd en krijgen mantelzorgers naar verwachting meer grip op hun situatie en kunnen ze beter ontspannen.

Experimenteren met nieuw gedrag
Mantelzorgers die meedoen aan de pilot ontvangen regelmatig Do’s. Dit zijn kleine opdrachtjes via de telefoon (SMS) of e-mail. Deze opdrachten zijn afgestemd op de persoonlijke situatie en gewoontes van de deelnemers. De opdrachten stimuleren om direct tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld door stapjes te zetten buiten de comfortzone en te experimenteren met nieuw gedrag. Een voorbeeld van een Do is “Oefen met nee zeggen tegen anderen. Zeg tegen jezelf: ‘mijn behoeftes zijn net zo belangrijk als die van anderen’. Voelt het soms ongemakkelijk? Dat hoort zo. Pas dan weet je dat je vooruit gaat”. In de vier weken die het programma duurt, krijgen deelnemers inzicht in belemmerende gewoontes en experimenteren ze met nieuw gedrag.

Vroegtijdige ondersteuning
Van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland voelt 10% zich zwaar belast. Vanwege de toenemende druk op mantelzorgers vinden zowel Mezzo als Coöperatie VGZ het van belang dat mantelzorgers in een vroeg stadium worden ondersteund, zodat zij langer en beter in balans blijven.

Aanmelden
Mantelzorgers die willen meedoen aan deze laagdrempelige manier van gedragsverandering kunnen zich tot en met 31 mei opgeven voor deze pilot. Kijk voor meer informatie vinden op mezzo.nl/dsd.