Mantelzorgende studenten: 'Zorg én studie is uitputtend'
Alledrie komen ze in de problemen met hun studie omdat ze zorgen voor de mensen van wie ze houden; Joeri, Fatima en Bart. Toch willen ze er geen van allen mee stoppen, want 'familie gaat voor'.
Jamie Beuker heeft een drugsverslaafd broertje en omdat zijn vader alcoholist is en zijn moeder veel van huis, komt de meeste zorg op zijn schouders terecht. "Een keer kreeg ik een foto toegestuurd via Facebook-messenger: Hey, je broertje ligt out voor de kroeg", vertelt de 24-jarige. "En ja, dan moet ik komen opdraven om hem daar weg te halen, want het is natuurlijk geen gezicht als je broertje daar zo ligt."
Onlangs werd zijn broertje in elkaar geslagen, waarna Jamie met hem naar het ziekenhuis moest. Doordat zijn broertje nog even snel GHB nam, ontspoorde dat volledig. Jamie was een maand volledig van de kaart door de gebeurtenis, met alle nadelige gevolgen voor zijn studie, sociaal pedagogische hulpverlening aan de Hogeschool Windesheim.
'Familie gaat voor'
Bart van Slageren (24) doet dezelfde studie, hij helpt zijn 95-jarige dementerende oma iedere week door onder meer voor haar te koken. Daarvoor reist hij iedere week van Zwolle naar Eindhoven om haar te helpen. Dat is erg belangrijk voor hem, hij heeft het aan zijn opa beloofd: "Het is familie, en familie gaat voor."
Hij hoopt dat er meer rekening wordt gehouden met studenten die mantelzorg geven: "Het is belangrijk dat erbij stilgestaan wordt, dat mantelzorg ook heel uitputtend kan zijn."
Beide studenten hebben studievertraging opgelopen omdat ze mantelzorg geven, maar dat weerhoudt hen er niet van om andere studenten met dezelfde problemen te helpen. "De drive om mensen te helpen die in een soortgelijke situatie zitten, juist dat heeft me door de opleiding heen gesleept", vertelt Beuker.
Ook de 24-jarige Fatima, student psychologie in Leiden, ervaart zware stress door de zorg voor haar moeder, die vanwege een nekhernia geen zware huishoudelijke taken mag doen. Sinds haar andere zussen het huis uitzijn, drie jaar geleden, staat ze er meestal alleen voor bij de zorg voor haar moeder.
'Zware verantwoordelijkheid'
Ze wil alleen met haar voornaam genoemd worden, omdat ze bang is voor reacties uit haar omgeving op haar verhaal. "Ik wil niet overkomen als een zeurpiet en verzorg mijn moeder ook met liefde, maar het gevoel van verantwoordelijkheid voor iemand anders en alles voor diegene moeten regelen naast school, stage en huishouden is gewoon wel zwaar", vertelt ze.
Ze staat doordeweeks om 06:00 uur op om stage te lopen in Haarlem en doet als ze twaalf uur later thuis komt nog het huishouden. "Het is vooral de combinatie: ik heb continu het gevoel dat ik half werk doe", vertelt zij. "Soms lig ik 's avonds eindelijk in bed en dan herinner ik me nog de was die opgehangen moet worden, dan moet ik er weer uit."
'In allerlei bochten wringen'
Hulp vragen op haar studie schiet volgens haar niet op: "Ik moet toch gewoon het aantal uren stage lopen dat erbij hoort", zegt ze. Vooral de verantwoordelijkheid weegt zwaar, mede omdat haar moeder niet alleen naar hulpverleners kan. "Dan moet ik me in allerlei bochten wringen om te regelen dat mijn moeder naar de oogarts kan", vertelt ze.
Behalve dat Fatima een pittige stage doet, draait ze in de weekenden ook nog nachtdiensten in een instelling voor autistische jongeren. "Soms vraag ik me wel eens af, houd ik dit nog een half jaar vol?"
Bron: RTLnieuws.nl