12
mei
Vooraankondiging bijeenkomst met als thema Financiƫn
 Deze vooraankondiging van de bijeenkomst met als thema financiën is een vervolg op de bijeenkomst van verleden jaar  de "Themabijeenkomst 'Mantelzorg en (financiële) regelingen; er is meer mogelijk dan je denkt". Meer informatie over de invulling van deze middag volgt zsm. Wellicht kunt u de datum alvast reserveren in uw agenda. Of u al aanmelden via:   AANMELDEN   Dit kan tot 5 mei 2025. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjon Hermans  via 06-57556383 of mail: marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl of Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of mail betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl    
aanmelden
20
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Sascha Eussen, 06-42924960  sascha.eussen@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 16 mei 2025 Via: aanmelden Vol = Vol.  
aanmelden

Mantelzorg/ Respijtzorg Sittard-Geleen

Mantelzorgers zorgen onbetaald en vaak langdurig voor zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers van hun inwoners. De gemeente ondersteunt mantelzorgers met bijvoorbeeld (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). Ook kunnen mantelzorgers in aanmerking komen voor een blijk van waardering, het mantelzorgcompliment.

Medische zorg thuis
De verzekeraars zijn verantwoordelijk voor de medische zorg thuis, in overleg met gemeenten. Voor iedereen in Nederland is vanaf 1 januari 2015 wijkverpleegkundige zorg beschikbaar via het basispakket van de zorgverzekering.

Zorg voor nu en in de toekomst
Mensen blijven langer in hun eigen omgeving wonen en stellen andere eisen aan de kwaliteit van leven. De hervorming van de langdurige zorg sluit hierbij aan. Centraal staan meer onderlinge betrokkenheid tussen mensen, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen en niet eenzaam zijn. En een goede balans tussen formele en informele zorg. Dit draagt eraan bij dat de zorg betaalbaar blijft en dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Mantelzorgcompliment 2017
Heeft u in 2016 het mantelzorgcompliment ontvangen en hebben zich geen wijzigingen voorgedaan in uw situatie of in die van uw zorgvrager? Dan ontvangt u dit najaar automatisch van ons bericht over het mantelzorgcompliment 2017. Indien zich wel wijzigingen hebben voorgedaan, verzoeken wij u dit te melden bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon 046-4575700. Heeft u in 2016 geen mantelzorgcompliment ontvangen, maar bent u wel mantelzorger? Meld u zich dan vóór 31 december 2017 aan bij het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, telefoon 046-4575700. Daar kunt u meer informatie krijgen over het mantelzorgcompliment 2017.

Respijtzorg: aandacht voor het ontzorgen van mantelzorgers
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig de zorg voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur voor hun rekening nemen. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van de persoon die ze verzorgen en ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers deze waardevolle taak kunnen blijven vervullen, is het belangrijk dat ze goed ondersteund en gewaardeerd worden. En bijvoorbeeld in de gelegenheid worden gesteld hun zorgtaken tijdelijk over te dragen, zodat ze ontlast worden en een adempauze kunnen nemen. De gemeente biedt deze mogelijkheid in de vorm van respijt. Denk hierbij aan dagbesteding of ondersteuning door een zorgvrijwilliger aan huis. De gemeente heeft hiertoe afspraken gemaakt met professionele organisaties en vrijwilligersorganisaties. Zorgvragers en mantelzorgers kunnen bij het Wmo-adviescentrum terecht voor advies. Klik hier voor voorbeelden van Respijtzorg.

Bron: Sittard-Geleen