12
aug
Bewegen, ontmoeten en cultuur voor mensen met beginnende dementieā€
Stichting Ecsplore en Knooppunt Informele Zorg (onderdeel van de MIK & PIW Groep) slaan de handen ineen. Vanaf deze zomer organiseren zij 10 maandagen die in het teken staan om mensen met beginnende dementie en mantelzorgers samen te brengen in de gemeente Sittard-Geleen. De aftrap is op maandag 15 juli geweest met stoelyoga in de Mijnlampzaal van Wijksteunpunt De Linde. Tijdens het programma is er ook een samenwerking met Festival de Nederlandse Dansdagen, waarbij de organisaties mensen met beginnende dementie samenbrengen middels een participatievoorstelling waar samen wordt gedanst. Ook Beppie Kraft brengt in aanloop naar de 11e van de 11e de deelnemers in beweging tijdens een muzikaal intermezzo. Tenslotte is musicalster Suzan Seegers gecontracteerd om extra glans aan dit prachtige programma te geven. De maandagen vinden afwisselend plaats in De Hanenhof en Wijksteunpunt de Linde in Geleen alsmede het Toon Hermans Theater in Sittard.    Data:  12 augustus,  26 augustus,  9 september,  7 oktober,   21 oktober,             4 november,  18 november, 2 december en 16 december Tijd:  14.00- 16.00 uur Aanmelden kan via de volgende link:  https://www.ecsplore.nl/kwetsbare-groepen/beginnende-dementie/activiteiten/bewegen-ontmoeten-en-cultuur-voor-mensen-met-beginnende-dementie.      
aanmelden
10
sep
Geheugentraining "Houd uw brein fit"
Vaak lijkt het of, naarmate je ouder wordt, jouw geheugen je steeds meer in de steek laat. Veel ouderen gebruiken hun geheugencapaciteit niet optimaal. Je kunt hier zelf veel aan verbeteren. In de training zullen we gezamenlijk nagaan waarom we zoveel vergeten. De cursus is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de werking van ons geheugen en hoe we hier gebruik van kunnen maken bij het onthouden. Onthouden gaat namelijk niet vanzelf. Om te onthouden moet je actief bezig zijn met hetgeen je wilt onthouden. Het geheugen verbeteren betekent vaak het veranderen van de gewoontes. Je moet hiervoor openstaan en om op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Bijvoorbeeld:    Welke 2 figuren zie je in deze tekening?   De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst is opgebouwd uit een theoretisch deel en oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.  De training is bedoeld voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.                                                                                  (De training is niet geschikt voor mensen met (beginnende) dementie.)  Deze gratis cursus wordt gegeven op dinsdag: 10 sept  17 sept     1 okt     8 okt     22 okt 5 nov     12 nov     19 nov   3 dec      10 dec     17 dec Het is één programma bestaande uit 10 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten zijn van 10.00 - 12.00 uur op onderstaande locatie. Aanmelden is verplicht en kan t/m  6 sept 2024, vol=vol.   Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst en proberen wij zo spoedig mogelijk weer een nieuwe cursus van start te laten gaan. U krijgt hierover dan uiteraard bericht. Zijn er nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marjon Hermans 06-57 55 63 83 / Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl 
aanmelden

Mantelzorg en wonen

Zorgt u als mantelzorger voor bijvoorbeeld uw vader, moeder of een ander familielid of vriend? Dan is het makkelijk als u dicht bij elkaar woont. Hieronder leest u welke mogelijkheden daarvoor zijn. En met welke aandachtspunten, regels en gevolgen u dan rekening moet houden.

Mantelzorgwoning of aanbouw
Kunt u een stuk aan uw woning bouwen? Of heeft u een garage die u kunt verbouwen? Dan kunt u overwegen om daarvan een mantelzorgwoning te maken voor degene die u verzorgt. Ook kunt u kiezen voor een kant-en-klare woning die u in uw achtertuin plaatst.

Vanaf 1 november 2014 heeft u geen vergunning meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een aanbouw, een verbouwing van een bestaand bouwwerk of het plaatsen van een kant-en-klare woning. Meer informatie vindt u op de pagina Regels voor een mantelzorgwoning.

Inwonen
U kunt er ook voor kiezen om te gaan inwonen bij degene die u verzorgt. Of om deze persoon bij u in huis te nemen. Dit betekent dat u samen een huishouding gaat vormen. Dat heeft een aantal gevolgen:

  • Als u en/of uw naaste een uitkering heeft, kan deze uitkering gekort worden. Informeer hiernaar bij de uitkeringsinstantie.
  • Er kunnen gevolgen zijn voor de Wmo-indicatie van uw naaste. De meeste gemeenten geven geen huishoudelijke hulp als er een gezonde volwassen huisgenoot aanwezig is.
  • Toeslagen, zoals de huurtoeslag, kunnen verlaagd worden. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst.

Gaat u bij uw naaste inwonen in een huurwoning? Zorg dan dat u geregistreerd wordt als medehuurder. Dit kunt u doen zodra u twee jaar met uw naaste in deze woning heeft samengewoond. Op de website van het Juridisch Loket vindt u hier meer informatie over, inclusief een voorbeeldbrief om het medehuurderschap aan te vragen.

Woont u als kind in bij uw vader en/of moeder? Dan is het niet altijd mogelijk om medehuurderschap te krijgen. Informeer u hierover bij de verhuurder of woningbouwcorporatie.

Duo-, kangaroe- en schakelwoning
Een andere optie is om samen met degene die u verzorgt te verhuizen naar een duo-, kangoeroe- of schakelwoning. Dit zijn zelfstandige woningen die geschakeld zijn, zodat u gemakkelijk in de andere woning kunt komen. Informeer hiernaar bij uw gemeente of woningcorporatie.

Voordat u een keuze maakt
Als u dichter bij elkaar gaat wonen, kan dat een grote impact hebben op uw leven. Houdt u daarom rekening met het volgende:

  • Door de nabijheid is de kans groot dat u meer zorg gaat geven dan voorheen. Daardoor kunt u te zwaar belast raken. Schakel daarom ook anderen in bij de zorg.
  • Bent u, uw gezin of degene die u verzorgt sterk gebonden aan de huidige woonomgeving? Bijvoorbeeld door voorzieningen of sociale contacten? Weeg dat dan mee in uw beslissing.
  • Kijk ook waar de andere mensen wonen die mantelzorg aan uw naaste (kunnen) verlenen. Wonen die in de omgeving van uw naaste of juist in uw eigen omgeving? Bespreek uw keuze ook met hen.

Vragen of hulp nodig?
Neem contact op met de Sociaal Juridische Dienst van Mezzo. Of vraag advies bij de vereniging Huisvesting op maat.

Of neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek
046-4575700
mantelzorg@piw.nl

Bron: Mezzo