12
mei
Vooraankondiging bijeenkomst met als thema Financiƫn
 Deze vooraankondiging van de bijeenkomst met als thema financiën is een vervolg op de bijeenkomst van verleden jaar  de "Themabijeenkomst 'Mantelzorg en (financiële) regelingen; er is meer mogelijk dan je denkt". Meer informatie over de invulling van deze middag volgt zsm. Wellicht kunt u de datum alvast reserveren in uw agenda. Of u al aanmelden via:   AANMELDEN   Dit kan tot 5 mei 2025. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjon Hermans  via 06-57556383 of mail: marjon.schmeetz@knooppuntinformelezorg.nl of Betsie Horrichs via 06 - 36 56 86 56 of mail betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl    
aanmelden
20
mei
Mantelzorgers ontmoeten elkaar in Geleen
Als mantelzorger sta je klaar voor een naaste, je doet allerlei zorg- en regeltaken en hebt een luisterend oor. Wil je dit graag  blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor jezelf te nemen en stil te staan bij wat jou bezighoudt. Het ventileren van gevoelens, angsten en zorgen, maar ook het delen van lichtpuntjes en mooie ervaringen, kan heel waardevol zijn.  Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg bijeenkomsten voor mantelzorgers, om onder het genot van een kop koffie, een goed gesprek te hebben of gewoon even op andere gedachten te komen.  Heb jij behoefte om met andere mantelzorgers te praten over je ervaringen, zorgen en gevoelens of heb je gewoon een luisterend oor nodig of heb je vragen? Dan ben je van harte welkom.   Wens je meer informatie over deze bijeenkomst of heb je andere vragen neem dan contact op met Sascha Eussen, 06-42924960  sascha.eussen@knooppuntinformelezorg.nl Aanmelden is verplicht en kan t/m 16 mei 2025 Via: aanmelden Vol = Vol.  
aanmelden

Hoe effectief is mantelzorgondersteuning

Dat is een van de vragen die Mezzo heeft laten onderzoeken door onderzoeksbureau Qr,ne. Bijna 1300 mantelzorgers is gevraagd wat mantelzorgondersteuning hen heeft opgeleverd. Op alle 23 ondervraagde aspecten wordt gemiddeld positief gescoord.
Denk aan aspecten als toename van zelfvertrouwen, verhaal kwijt kunnen of de mate van het bewaken van de balans zorg en eigen leven.

Alle antwoorden tezamen maken dus dat de grote groep ondervraagde mantelzorgers op alle aspecten een positief effect merken van de mantelzorgondersteuning. Mantelzorgondersteuning werkt echt, bewijst dit onderzoek.

Wat zijn de succes- en faalfactoren
Enkele succesfactoren uit het onderzoek zijn betrokken beleidsmakers en professionals, die hart hebben voor ‘hun’ mantelzorgers. Ook het ontschotten van de samenwerking in het publieke domein is een belangrijke factor. Net als een goede zichtbaarheid en toegankelijkheid van de ondersteuning. Lang niet iedere mantelzorger heeft ondersteuning nodig, maar wees zichtbaar voor hen en laat de mantelzorgers weten waar ze terecht kunnen.

Onder faalfactoren wordt onder andere genoemd dat het belang van mantelzorgondersteuning niet door alle lokale beleidsmakers, politici en financiers wordt gezien. Ook de toename van de bureaucratie door extra regels en procedures werkt negatief. Tot slot kan gebrek aan schaalgrootte ertoe leiden dat expertise verdwijnt en mantelzorgers te lang moeten wachten op ondersteuning. 
 

Welke aanbevelingen kunnen aan gemeenten en lid-organisaties worden gedaan
Algemeen:
- Zet in op innovatie
- Ga voor maatwerk in ondersteuning

Specifiek voor gemeenten:
- Investeer in preventieve ondersteuning
- Gebruik lokaal het Mezzo Model Informele Zorg

Specifiek voor organisaties mantelzorgondersteuning:
- Wees een zichtbare, stevige partij
- Verbreed de dienstverlening en bied ondersteuning en kennis dichtbij aan.

Uitgave van “Mantelzorg in de breedte”

Bron:platformmantelzorglimburg.nl