Een op zeven mantelzorgers vindt zichzelf zwaarbelast
Een op de zeven mantelzorgers geeft aan de zorg voor familie of bekenden zwaar of zeer zwaar belastend te vinden, of zelfs overbelastend. Deze groep geeft op gemiddeld 28 uur per week aan mantelzorg te doen, tegenover de 8 uur van de overige mantelzorgers. Dat meldt CBS.
15 procent van de Nederlanders is mantelzorger
Zo'n 15 procent van de Nederlanders van zestien jaar en ouder verleende vorig jaar mantelzorg. Dat komt volgens het CBS neer op ongeveer 2 miljoen mensen, die daar gemiddeld elf uur per week aan kwijt zijn. Het overgrote deel van de mantelzorgers (86 procent) zorgt voor een familielid.
Mantelzorgers boven de veertig
Vooral Nederlanders van boven de veertig jaar ontfermen zich relatief vaak over familieleden en bekenden die zorg nodig hebben. ,,Gemiddeld geeft bijna een vijfde deel van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie aan te zorgen voor iemand uit zijn of haar omgeving'', aldus het CBS.
Uitval arbeidsmarkt
Vakbond CNV waarschuwt dat overbelasting van werkende mantelzorgers tot uitval op de arbeidsmarkt kan leiden. ,,Het merendeel van de mantelzorgers is jonger dan 65 jaar. De kans is groot dat zij zorg combineren met een betaalde baan'', zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. ,,Het CNV vindt dat de huidige verlofregelingen voor deze groep te beperkt zijn, omdat deze regelingen wel recht op tijd regelen, maar dit is niet betaald." Het CNV pleit daarom voor een betaalde verlofregeling voor mantelzorgers die minder of niet kunnen werken door de langdurige combinatie van werk en zorg.
Bron: ANP